Biljna mješavina Zeleno Zlato

2009-2013

Ideja je vrlo jednostavna: najmanje razvijeni dijelovi Hrvatske su u većini slučajeva i najmanje zagađeni. To se posebno odnosi na ratom zahvaćena, ruralna područja, koja su i prije rata bila ekološki čista.

Nakon rata, minskih polja i nestanka gospodarske djelatnosti, ta su područja dosegla gotovo neviđenu razinu bioraznolikosti. Samim time, riječ je o najzdravijim staništima za samoniklo bilje koje se oduvijek korisitlo kao hrana i lijek.

Istovremeno, stanovništvo koje živi na takvim teritorijima je u posebno teškom socijalnom položaju. 

Za lokalne obitelji uključene u projekt, sakupljanje samoniklog ljekovitog bilja predstavlja značajni dodatni izvor sredstava jer im mi omogućujemo cijene otkupa prosječno 5 puta veće od tržišnih. 

Od svježe ubranog, samoniklog, ljekovitog bilja proizvodi se biljna mješavina Zeleno Zlato.

Zeleno Zlato je mješavina samoniklog ljekovitog bilja u prahu. Sastav je: list i korijen koprive, list maslačka, stolisnik, list matičnjaka, list planinke, list kupine i list masline. 

Prah se može konzumirati sa jogurtima, mlijekom (može i sojino, ječmeno, rižino...), voćnim sokovima i vodom, medom itd. Koristi se kao dodatak za frape, shake, smoothie i sl. Korisiti se i sa hranom kao dodatak salatama, siru i vrhnju. Dodaje se svježim zelenim sokovima... 

Važno je napomenuti da se ne konzumira sa toplim napitcima i jelima, jer toplina smanjuje učinkovitost aktivnih sastojaka.

Zeleno Zlato se radi iz bilja koje raste u prirodi. Točnije, na području Banovine, u okolici Gline. Iz svoje neposredne okolice ga rukom beru obitelji uključene u projekt. Svježe bilje otkupljujemo na 'kućnom pragu' i  dostavljamo u naš centar za preradu, gdje se rukom još jednom prebire i stavlja na sušenje. Suši se tradicionalno - na tavanu i okreće nekoliko puta na dan. Suho bilje se melje posebno izrađenim mlinom kako ne bi došlo do pregrijavanja aktivnih sastojaka. Mljeveno bilje se prosijava u fini prah i miješa prema recepturi.

Konačni proizvod je zadovoljio standarde Prehrambreno biološkog fakulteta, Zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva, te je registriran kao dodatak prehrani pod notifikacijskim brojem 0812140811.

 

Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana -- Aristotel

 
 
 

Zeleno Zlato je član
Hrvatske mreže za ruralni razvoj

 
 

NAGRADA

Zaklada UniCredit  za
društveno poduzetništvo 2015

 

NOMINACIJA

Nagrada SozialMarie za
društveno poduzetništvo 2015

 

FINALIST

Nagrada Zaklada ERSTE za
društvenu integraciju 2013