Samozapošljavanje

2012-2014

25.10.2014. u Lovačkom domu u Glini održana je završna konferencija povodom okončanja provedbe projekta „Mogućnosti samozapošljavanja u održivom sakupljanju samoniklog bilja“, koji se proteklih 12 mjeseci (25.10.2013-25.10.2014) provodio na području Glinske Banovine.

Riječ je o projektu socijalnog poduzetništva, ukupne vrijednosti 71.067,78 €, koji je EU kroz Europski socijalni fond, preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kao provedbene agencije, financirala sa 66.128,57 € (93%). 

Nositelj projekta je Poljoprivredna zadruga Glinska Banovina iz Gline, a parnteri na projektu su Hrvatski Crveni križ - Gradsko društvo Glina, Hrvatski zavod za zapošljavanje - Ispostava Glina, Udruga žena Gora-Sibić, te Društvo za socijalnu ekologiju Zeleno Zlato.  

 Polaznici i suradnici na projektu

Upravitelj Poljoprivredne zadruge i voditelj projekta, Dragan Beko, pojasnio je kako je u provedbi projekta razvijen teoretski i terenski program obuke za sakupljače samoniklog bilja, kroz koji je osposobljeno i certificirano 46 nezaposlenih osoba, uglavnom žena sa područja Gline, Petrinje i Siska. Organizirano je sakupljanje, sušenje i skladištenje samoniklog bilja, te pokrenut plasman bilja na tržište. Osim toga, u sklopu projekta izrađeni su udžbenik, radni priručnik i video instrukcije za sakupljanje samoniklog bilja, a 6 polaznika je prošlo i dodatnu obuku za trenere čime se osigurava daljnji prijenos znanja i širenje predstavljenog modela samozapošljavanja.

Sakupljanje na terenu

Voditelj edukacije, Anton Rudan, objasnio je da su polaznici podijeljeni u 3 grupe prošli kroz 60 sati teoretske nastave i 180 sati terenske nastave, kroz koje su naučili prepoznavati i sakupljati preko 30 vrsta samoniklog ljekovitog bilja koje raste na području Banovine. Autor udžbenika i radnog priručnika, Igor Žilić, predstavio je izdanja kao praktični paket koji svima zainteresiranima za samoniklo bilje pomaže da se upuste u njegovo sakupljanje na siguran i održiv način, koji naglasak prije svega stavlja na zaštitu staništa. O kvaliteti samog programa osposobljavanja i spomenutih izdanja dovoljno govori činjenica da recenziju potpisuje jedan od najvećih poznavatelja samoniklog bilja i vodećih homeopata u regiji, Ivan Lesinger, koji posebno ističe socijalni i razvojni karakter ovog projekta.

Koordinator projekta, Ognjen Andrić, naveo je kako se kroz provedbu projekta uspostavila suradnja između javnog, privatnog i civilnog sektora, što je preduvjet za održiv razvoj lokalne zajednice. Dodao je kako je tijekom provedbe uspostavljen kontakt sa zadrugama i udrugama iz čitave Hrvatske zainteresiranim za provođenje programa edukacije za sakupljanje samoniklog bilja, pri čemu se prva replikacija projekta priprema u Dalmaciji, u suradnji sa Udrugom MI iz Splita.

 

Multimedia

 
 

Zeleno Zlato je član
Hrvatske mreže za ruralni razvoj

 
 

NAGRADA

Zaklada UniCredit  za
društveno poduzetništvo 2015

 

NOMINACIJA

Nagrada SozialMarie za
društveno poduzetništvo 2015

 

FINALIST

Nagrada Zaklada ERSTE za
društvenu integraciju 2013