2019 - 2020

ipl logo03.03.2020. U Ugostiteljsko edukativnom centru inkluzije CookBook u Zagrebu održana je završna konferencija projekta Inkluzivni poljoprivredni lanac. Cilj projekta bio je približiti tržištu rada 45 pripadnika osoba s invaliditetom i ostalih ranjivih skupina iz Siska, Petrinje i Zagreba kroz razvoj i provedbu integriranog programa osposobljavanja za uzgoj, preradu i pripremu mini-povrća, aromatičnog bilja i jestivog cvijeća.

U sklopu projekta koji se provodio 12 mjeseci pružene su usluge stručne potpore uključivanja u radne procese, čime se doprinijelo razvoju životnih vještina i stvaranju preduvjeta za ravnopravno sudjelovanje u društvu.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 599.900,00 kn a projekt je financiran u 100% iznosu iz Europskog socijalnog fonda kroz otvoreni poziv „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja - faza III“. Uz Zeleno Zlato, projekt su proveli Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Sisak.

Saša Balen Andrić, voditeljica projekta ispred Zelenog Zlata, upoznala je sve prisutne s ciljevima i rezultatima projekta, te na primjeru Inkluzivnog poljoprivrednog lanca istakla značaj partnerskog pristupa kao temelja svakog uspješnog projekta: povrće i jestivo bilje uzgajalo se na Gradskim vrtovima Sisak, prerađivalo u Maloj kući u Petrinji, te pripremalo i posluživalo u Centru za kreativno osposobljavanje osoba s invaliditetom u Zagrebu.


Radionice uzgoja u Sisku

Štefica Tominović, rukovoditeljica odjela za provođenje projekata Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, područnog ureda u Sisku istaknula je kako je poziv „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja - faza III“ bio namijenjen ranjivim skupinama koje trebaju dodatnu podršku na tržištu rada, što uključuje mlade, žene, starije osobe i osobe s invaliditetom, a upravo to se ovim projektom uspjelo postići.

Aleksandra Milković, izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije pojasnila je koliko ovakvi projekti pomažu osobama s invaliditetom, pogotovo u ruralnim krajevima, te se zahvalila projektnim partnerima i voditeljicama edukacije Sendy Osmičević iz Zelene mreže aktivističkih grupa i Vesni Pereković Bučar iz Srednje škole Petrinja. Naglasila je kako partneri nastavljaju suradnju i na temeljima ovog projekta zajedno postavljaju Inkluzivnu poljoprivrednu farmu na Hrastovici, nadomak Petrinje.


Radionice prerade u Petrinji

Vedran Habel, predsjednik Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja pojasnio je kako se ovim projektom i provedbom tri aktivnosti – uzgoja, prerade i pripreme povrća i jestivog bilja, uspio razviti domaći, hrvatski proizvod, koji ima sljedivost od polja do tanjura, čime se za proizvođače osigurava plasman, a za potrošače jamstvo kvalitete. Naglasio je kako su svi polaznici stekli nova znanja koja će im pomoći pri zapošljavanju, ali i više samostalnosti koja će unaprijediti kvalitetu života njih i njihovih obitelji.

Posjetiteljima konferencije obratio se Krunoslav Karalić, pomoćnik ministrice poljoprivrede i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, mr.sc. Andreja Plenkovića. Pojasnio je kako je projekt Inkluzivni poljoprivredni lanac usklađen s nacionalnim smjernicama razvoja poljoprivrede i dobar primjer cjelovitog razvoja novih proizvoda i usluga, te dodatno istaknuo vrijednost projekta pojasnivši kako se razvijenost svakog društva može mjeriti kroz pažnju koja se posvećuje ranjivim skupinama.


Radionice pripreme i posluživanja u Zagrebu

Po okončanju službenog dijela konferencije, posjetitelji su imali priliku degustirati dio proizvoda i jela koji su nastali u Inkluzivnom poljoprivrednom lancu i kroz neformalno druženje s projektnim partnerima saznati više o budućoj Inkluzivnoj farmi u Petrinji.

Nositelj projekta je Zeleno Zlato, a partneri na projektu su Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja i Hrvatski zavod za zapošlajvanje, Područni ured Sisak. Voditeljica projekta je Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u okviru Poziva „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – Faza III“. 
Ukupna vrijednost projkta je 599.900,00 kn a projekt je u financiran u 100% iznosu.