2020 - 2022

Inin Zeleni pojas pomaže u izgradnji „Društvenih vrtova Hrastovica"

Vrtovi HrastovicaS ciljem širenja svijesti o važnosti održivog razvoja INA je u rujnu objavila natječaj za program Zeleni pojas 2020. u sklopu kojega je između 285 pristiglih projekata izabrano 10 najzanimljivijih. Među njima se našao i naš projekt „Društveni vrtovi Hrastovica“ koji je uspješno proveden na Inkluzivnoj farmi Hrastovica, smještenoj u istoimenom mjestu pored Petrinje. Inkluzivna farma je zamišljena kao mjesto na kojem će djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom boraviti, raditi, a dugoročno i živjeti. Kako nam je integracija s lokalnom zajednicom izrazito bitna pokrenuli smo „Društvene vrtove Hrastovica” kao zajednički prostor za druženje korisnika Inkluzivne farme s lokalnom zajednicom.

Uspostavom društvenih vrtova stvorili smo prostor za druženje kroz vrtlarstvo; društveno osviješten prostor za povezivanje ranjivih skupina, lokalne zajednice i civilnog društva. „Društveni vrtovi Hrastovica” se prostiru na 500 kvadratnih metara s ukupnom površinom povišenih gredica od 110 metara kvadratnih. Povišene gredice su se pokazale kao najpraktičniji način kontroliranog uzgoja povrća, prilagođen djeci s teškoćama u razvoju, osobama s invaliditetom i ostalim kategorijama ljudi ograničene pokretljivosti. Za početak smo posadili 1.200 sadnica a sav biljni materijal je uzgojen na Gradskim vrtovima Sisak iz authohtonih sorti sjemena pohranjenih u Biljnoj banci Banovine. Lokacija Društvenih vrtova Hrastovica nalazi na parceli bivšeg stočnog sajma, pa je za potrebe uređenja provedeno i čišćenje parcele koje je uključivalo i odstranjivanje i recilkiranje otpada.

Kako je riječ o projektu koji nagalasak stavlja na integraciju s lokalnom zajednicom, u radu „Društvenih vrtova Hrastovica” sudjlovali su Udruga Zeleno Zlato kao nositelj projekta; Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije kroz uključivanje svojih korisnika i stručnjaka; Interpretacijski centar baštine Banovine kroz organizaciju radionica za korisnike i posjetitelje; Grad Petrinja kroz promociju društvenih vrtova. U postavljanje Društvenih vrtova Hrastovica bilo je uključeno preko 30 volontera lokalnih udruga, a posebno nam je drago da se uključio i INA Klub volontera. Kako bi se dodatno potakla integracija, u sklopu projekta organizirani su Dani otvorenih vrata kroz koje su Društveni vrtovi Hrastovica predstsavljeni široj javnosti.

Zahvalni smo što nam je INA kroz svoj program Zeleni pojas dala priliku da unaprijedimo položaj djece s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom u lokalnoj zajednici.

 

 

Projekt podržava INA d.d.