2015

Sredinom travnja Zeleno Zlato pokrenulo je projekt Zelena edukacija zlata vrijedi u kojem provodi serije edukacija i radionica sa svrhom uključivanja i podizanja svijesti o većoj kvaliteti života koja se postiže kroz ekologiju i korištenje prirodnih resursa u svakodnevnom životu. Radionice i predavanja uključuju teme vezane uz suživot s prirodom, vrtlarstvo, samoniklo bilje, permakulturu, ruralni razvoj i digitalne tehnologije kao nezaobilazan alat u radu svih djelatnosti.

Radionice se odvijaju u prijateljskim institucijama poput Gradske knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac (ogranak Caprag), Gradskom muzeju Sisak, Autonomnom kulturnom centru Attack (Zagreb), a gostovali smo i u Kršanu na Festivalu samoniklog bilja. Ljetne mjesece projekt provodi u Gradskim vrtovima Sisak gdje planira niz radionica u samim Vrtovima te uz obalu rijeke Odre. Radionice su namijenjene djeci, a uključuju teme poput preživljavanja u prirodi, vrtlarstva, vilinskih vrtova, ribolova, fotografiranja u prirodi. U sam program uključeno je i vrijeme za odmor i razbibrigu što uključuje kupanje u rijeci Odri.

A evo kako je Quirinus portal prenio tjedan dana Zelene edukacije:

U sklopu projekta Zelena edukacija zlata vrijedi radionice su ponudile alternativu ljetnoj dokolici te polaznicima pružile nova znanja i vještine kao i priliku za dobru zabavu u društvu vršnjaka. Ponedjeljak je startao s igrama u Gradskim vrtovima gdje je dipl. kineziolog Duška Đonović za polaznike osmislila niz zabavnih igara u prirodi. U utorak su znanja (i ljubav) o tlu, sjemenju i vrtlarenju s polaznicima podijelili Andrea Šipuš i Želimir Jurković s Vilinskog imanja. U srijedu su se osnovnoškolcima pridružili korisnici Centra za rehabilitaciju Komarevo te su zajedno s Igorom Žilićem (Perun – dodir prirode) učili vještine preživljavanja u prirodi. Kraj tjedna obilježila je dvodnevna radionica fotografije gdje su polaznici uz fotografa Miroslava Arbutinu – Arbeta naučili izrađivati camere obscure, fotografirati njima i izrađivati negative i pozitive svojih fotografija.