2015 - 2019

Projekt Zeleni inkubator provodi se na području Grada Siska. a nastao je na temelju suradnje s OŠ Braća Ribar, OŠ Ivana Kukuljevića i Dječjim vrtićem Sisak novi „Tratinčica“ te DV Sisak Stari "Zeleni brijeg" kroz koju smo pokrenuli sadnju povrća u visokim, spiralnim i permakulturnim gredicama, kao i kroz ljetnu školu organiziranu u Gradskim vrtovima Sisak.

Projektom se provode radionice ekološkog vrtlarstva namijenjene vrtićkom i osnovnoškolskom uzrastu s ciljem podizanja svijesti o prirodi uz učenje u grupama.

Cilj je djecu i mlade kroz radionice podučiti vrtlarstvu i ekologiji kroz uzgoj povrća i bilja tehnikom uzdignutih gredica na ekološki način, pri čemu svi polaznici vode vlastiti dnevnik o tijeku „nastave“. U radionice je godišnje ukljlučeno 75 djece i mladih.

Kroz ovaj projekt inicirali smo i postavljanje školskih vrtova u vrtićima i školama uključenim u provedbu.

Kroz provedbu ovog projekta želimo utjecati na svijest djece i mladih budući da trenutni vrtićki i školski programi ne nude dovoljno znanja i vještina potrebne za osvještavanje suživota s prirodom i iskorištavanje prirodnih resursa u svakodnevnom životu. Prehrana obiluje brzom hranom i nekvalitetnim namirnicama, djeca sve manje vremena provode na svježem zraku, tradicionalna vrtlarska znanja postaju marginalizirana, a mi smatramo kako su zdrava ishrana i fizička aktivnost najvažniji preduvjeti za zdrav razvoj djece i mladih.

 
Kroz projekt će se provesti sljedeće radionice:

1) Uvod u biljni svijet
2) Tlo i kompostiranje
3) Priprema vrtne gredice
4) Sijanje sjemena u teglice za flance
5) Sađenje bilja u gredicu
6) Kukci – prijatelji tla
7) Plijevljenje vrta i malčiranje
8) Izrada staništa za kukce
9) Berba

Tijekom ljetnih praznika, za djecu i mlade uključene u projekt, na Gradskim vrtovima Sisak organizirati će se:

- Preživljavanje u prirodi
- Igre u prirodi
- Izrada začinskog vrta i cvijeća
- Skupljanje i čuvanje sjemena

Budući da se prilikom nastave dio gradiva odnosi na čuvanje sjemena, vrtići i škole mogu i samostalno održavati postavljene vrtove i gredice te tako njegovati stečeno znanje i nakon formalnog završetka projekta.