Društvo za socijalnu ekologiju
Izbornik

2019 -

IF PZP

07.04.2020. potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Inkluzivna farma - Platforma zelenog poduzetništva koji se financira u okviru poziva „Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru”, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014 - 2020, Europskog socijalnog fonda. 

Projekt "Inkluzivna farma – Platforma zelenog poduzetništva" postavljen je kako bi unaprijedio socio-ekonomske i životne uvjete osoba s invaliditetom te djece i mladih s teškoćama u razvoju Grada Petrinje. Cilj projekta je smanjiti socijalnu isključenost i povećati zapošljivost 50 osoba provedbom neformalnog oblika obrazovanja i osposobljavanja za 1) sakupljanje i preradu samoniklog bilja, 2) pčelarstvo i izradu pčelinjih proizvoda, 3) izradu prirodne kozmetike; te kroz 4) provedbu radionica poduzetništva.

Projekt će se provoditi 24 mjeseca. Korisnici će projektom biti uključeni u radne procese, unaprijediti će životne vještine, te se približiti svakodnevnom socijalnom okruženju i svijetu rada. Razvijanjem socijalnih vještina unaprijediti će kvalitetu života, te stvoriti preduvjete za neovisnije življenje i ravnopravno sudjelovanje u društvu.

2017 -

Genetski fond i biološka raznolikost biljnih vrsta na području Hrvatske izrazito su ugroženi i prijeti im trajno nestajanje. Slično možemo reći i za regiju Banovine, opustošenu ratnim razaranjima, raseljenim stanovnicima, miniranim zemljištem i teškim uvjetima života u toj ruralnoj regiji. Depopulacijom ruralnog prostora i nestajanjem tradicionalnih seoskih vrtova s jedne strane, kao i komercijalizacijom povrćarske proizvodnje, razvojem novih tehnologija, uvođenjem hibridnog sjemena introduciranih stranih sorti te postupnim gašenjem organizirane domaće proizvodnje sjemena povrća s druge strane, značajan dio hrvatskog vrijednog genfonda povrća je trajno izgubljen, a velikom dijelu to prijeti.

2014 -

Društvo za socijalnu ekologiju Zeleno Zlato poziva sve zainteresirane za organizirano organsko vrtlarenje da se uključe u Gradske vrtove Sisak, projekt samoodrživog ekološkog vrtlarenja i proizvodnje zdrave hrane za vlastite potrebe.

Gradski vrtovi Sisak su projekt urbanog vrtlarenja koji Zeleno Zlato provodi od 2014. godine. U prvih 5 godina uspjeli smo rasčistiti ilegalni deponij koji se prostirao gotovo cijelom površinom vrtova i u suradnji s partnerima nastaniti preko 30 vrtlara. Pridružite nam se!