Društvo za socijalnu ekologiju

2020 -

Inin Zeleni pojas pomaže u izgradnji „Društvenih vrtova Hrastovica"

Vrtovi Hrastovica S ciljem širenja svijesti o važnosti održivog razvoja INA je u rujnu objavila natječaj za program Zeleni pojas 2020. u sklopu kojega je između 285 pristiglih projekata izabrano 10 najzanimljivijih. Među njima se našao i naš projekt „Društveni vrtovi Hrastovica“ koji se provodi na Inkluzivnoj farmi Hrastovica, smještenoj u istoimenom mjestu pored Petrinje. Inkluzivna farma je zamišljena kao mjesto na kojem će djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom boraviti, raditi, a dugoročno i živjeti. Kako nam je integracija s lokalnom zajednicom izrazito bitna pokrenuli smo „Društvene vrtove Hrastovica” kao zajednički prostor za druženje korisnika Inkluzivne farme s lokalnom zajednicom.

Uspostavom društvenih vrtova stvaramo prostor za druženje kroz vrtlarstvo; društveno osviješten prostor za povezivanje ranjivih skupina, lokalne zajednice i civilnog društva. „Društveni vrtovi Hrastovica” će se prostirati na 500 kvadratnih metara s ukupnom površinom povišenih gredica od 110 metara kvadratnih. Povišene gredice su se pokazale kao najpraktičniji način kontroliranog uzgoja povrća, prilagođen djeci s teškoćama u razvoju, osobama s invaliditetom i ostalim kategorijama ljudi ograničene pokretljivosti. Za početak će biti posađeno 1.200 sadnica i sav biljni materijal se uzgaja na Gradskim vrtovima Sisak iz authohtonih sorti sjemena pohranjenih u Biljnoj banci Banovine. Lokacija Društvenih vrtova Hrastovica nalazi na parceli bivšeg stočnog sajma, pa se za potrebe uređenja provodi i čišćenje parcele koje uključuje odstranjivanje i recilkiranje otpada.

Kako je riječ o projektu koji nagalasak stavlja na integraciju s lokalnom zajednicom, u radu „Društvenih vrtova Hrastovica” sudjelovat će: Udruga Zeleno Zlato, kao nositelj projekta i organizator svih aktivnosti; Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije kroz uključivanje svojih korisnika i stručnjaka; Interpretacijski centar baštine Banovine kroz organizaciju radionica za korisnike i posjetitelje; Grad Petrinja kroz promociju društvenih vrtova; te članovi i volonteri lokalnih udruga. Posebno nam je drago da će u uspostavu “Društvenih vrtova Hrastovica” biti uključen i INA Klub volontera. Kako bi se dodatno potakla integracija, u sklopu projekta organizirat će se tri događanja u zajednici - tematski vezana za aktivnosti postavljanja vrtova, sadnje bilja te berbe plodova.

Ukupno 100 korisnika će sudjelovati u aktivnostima postavljanja "Društevnih vrtova Hrastovica”, a svi će steći nove vještine ekološkog uzgoja, osvijestiti potrebu očuvanja prirode, te doprinijeti boljoj integraciji na razini lokalne zajednice. Radovi na društvenim vrtovima Hrastovica će početi u ožujku, a bit će dovršeni do rujna 2021. godine. Veselimo se novom projektu i zahvalni smo što nam je INA kroz svoj program Zeleni pojas dala priliku da unaprijedimo položaj djece s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom u lokalnoj zajednici.

 

  • VH1.jpg
  • VH2.jpg
  • VH4.jpg
  • VH5.jpg
  • VH6.jpg
  • VH7.jpg

 

Projekt podržava INA d.d.