Društvo za socijalnu ekologiju
Izbornik

2019 -

26.3. u zagrebačkom hotelu Esplanade na konferenciji "Zaposli se u Hrvatskoj” u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) i Jutarnjeg lista, pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i mirovinskog sustava potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Inkluzivni poljoprivredni lanac koji se financira iz Europskog socijalnog fonda.

Inkluzivni poljoprivredni lanac je projekt koji olakšava pristup tržištu rada i potiče inkluziju pripadnika ranjivih skupina. Cilj projekta je povećati zapošljivost 45 pripadnika osoba s invaliditetom Siska, Petrinje i Zagreba kroz provedbu integriranog programa osposobljavanja za uzgoj, preradu i pripremu mini-povrća, aromatičnog bilja i jestivog cvijeća.

Projekt će se provoditi 12 mjeseci, a u sklopu provedbe projekta korisnicima će se pružiti usluge stručne potpore uključivanja u radne procese kroz koje unaprijeđuju životne vještine i stvaraju preduvjete za ravnopravno sudjelovanje u društvu.

Očekivani rezultati projekta su: 1) Razvijen program osposobljavanja iz područja uzgoja, prerade i pripreme povrća i jestivog bilja; 2) Opremljena 3 centra za osposobljavanje iz područja uzgoja (Sisak), prerade (Petrinja) i pripreme (Zagreb) povrća i jestivog bilja; te 3) Osposobljeno 45 pripadnika ranjivih skupina za rad na uzgoju, preradi i pripremi povrća i jestivog bilja.

Nositelj projekta je Zeleno Zlato, a partneri na projektu su Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja i Hrvatski zavod za zapošlajvanje, Područni ured Sisak. Voditeljica projekta je Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

 

Glavna ciljna skupina koja će biti obuhvaćena projektom su osobe s invaliditetom. U 2017. u Sisačko-moslavačkoj županiji evidentirano je 439 nezaposlenih osoba s invaliditetom. Od toga ih je 149 u Sisku i 40 u Petrinji. U Gradu Zagrebu taj je broj 1.390. Ostale ciljne skupine uključuju dugotrajno nezaposlene, žene, nacionalne manjine, osobe od 50 godina i starije, te ostale pripadnike ranjivih skupina.

Provedba projekta predviđa dvije glavne aktivnosti: 1) Razvoj programa osposobljavanja iz područja uzgoja, prerade i pripreme povrća i jestivog bilja; te 2) Provedba programa osposobljavanja iz područja uzgoja, prerade i pripreme povrća i jestivog bilja.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u okviru Poziva „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – Faza III“. 
Ukupna vrijednost projkta je 599.900,00 kn a projekt je u financiran u 100% iznosu.