2009-2013

Ideja je vrlo jednostavna: najmanje razvijeni dijelovi Hrvatske su u većini slučajeva i najmanje zagađeni. To se posebno odnosi na ratom zahvaćena, ruralna područja, koja su i prije rata bila ekološki čista. U proteklih nekoliko desetljeća ta su područja dosegla gotovo neviđenu razinu bioraznolikosti. Samim time, riječ je o najzdravijim staništima za samoniklo bilje koje se oduvijek korisitlo kao hrana i lijek.

Istovremeno, stanovništvo koje živi na takvim teritorijima je u posebno teškom socijalnom položaju.

Za lokalne obitelji uključene u projekt, sakupljanje samoniklog ljekovitog bilja predstavlja značajni dodatni izvor sredstava jer im omogućujemo cijene otkupa prosječno 5 puta veće od tržišnih. 

Od svježe ubranog, samoniklog, ljekovitog bilja proizvodi se biljna mješavina Zeleno Zlato. Zeleno Zlato je mješavina samoniklog ljekovitog bilja u prahu. Sastav je: list i korijen koprive, list maslačka, stolisnik, list matičnjaka, list planinke, list kupine i list masline.

Prah se može konzumirati sa jogurtima, mlijekom (može i sojino, ječmeno, rižino...), voćnim sokovima i vodom, medom itd. Koristi se kao dodatak za frape, shake, smoothie i sl. Korisiti se i sa hranom kao dodatak salatama, siru i vrhnju. Dodaje se svježim zelenim sokovima... Važno je napomenuti da se ne konzumira sa toplim napitcima i jelima, jer toplina smanjuje učinkovitost aktivnih sastojaka.

Zeleno Zlato se radi iz bilja koje raste u prirodi. Točnije, na području Banovine, u okolici Gline. Iz svoje neposredne okolice ga rukom beru obitelji uključene u projekt. Svježe bilje otkupljujemo na 'kućnom pragu' i dostavljamo u naš centar za preradu, gdje se rukom još jednom prebire i stavlja na sušenje. Suši se tradicionalno - na tavanu i okreće nekoliko puta na dan. Suho bilje se melje posebno izrađenim mlinom kako ne bi došlo do pregrijavanja aktivnih sastojaka. Mljeveno bilje se prosijava u fini prah i miješa prema recepturi.

Konačni proizvod je zadovoljio standarde Prehrambreno biološkog fakulteta, Zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva, te je registriran kao dodatak prehrani pod notifikacijskim brojem 0812140811.

 

Donatori

Ministarstvo vanjskih poslova Finske
Ministarstvo vanjskih poslova Nizozemske
Zaklada Otvoreno društvo